Vihreä siirtymä, EU-taksonomia ja rakentaminen

Vihreä siirtymä luo kysyntää uudenlaiselle rakentamiselle. Kun vihreää siirtymää tukevat rakennushankkeet pystytään osoittamaan EU-taksonomian mukaisesti ympäristön kannalta kestäviksi, voi myös edullisempi rahoitus ohjautua näiden rakennushankkeiden tueksi.

    • Perustietoa EU-taksonomiasta

      Kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmä

      EU-taksonomia eli kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmä on osa EU:n rahoitusjärjestelmän uudistusta, jossa kytketään yhteen yritysten rahoitus sekä ilmasto- ja ympäristötavoitteiden toimeenpano. Tavoitteena on suunnata pääomia kestävään liiketoimintaan ja vihreään talouteen.

      EU-taksonomia luokittelee, mitkä toiminnot ovat ympäristön kannalta kestäviä, ja toimii perusteena sille, millaisia sijoituksia voi kutsua kestäviksi. Luokittelu perustuu taksonomia-asetukseen ja sitä täydentäviin delegoituihin säädöksiin.

      Taksonomian mukainen eli ympäristön kannalta kestävä toiminta

      EU-taksonomiassa taloudellisten toimintojen kestävyyttä arvioidaan kuuden ympäristötavoitteen näkökulmasta: ilmastonmuutoksen hillinnän, ilmastonmuutokseen sopeutumisen, vesivarojen ja merten suojelun, kiertotalouden edistämisen, pilaantumisen estämisen ja luonnon monimuotoisuuden näkökulmista.

      EU:n taksonomia-asetuksen mukaan

      • taloudellinen toiminta on taksonomian mukaista eli ympäristön kannalta kestävää, kun toiminta edistää merkittävästi vähintään yhtä ympäristötavoitetta, eikä aiheuta merkittävää haittaa millekään muulle ympäristötavoitteelle
      • taksonomian mukaisuudesta voivat raportoida vain yritykset, joissa on toteutettu sosiaalisen vähimmäistason suojatoimet
      • EU-komission vahvistamat tekniset arviointikriteerit määrittelevät, millä edellytyksillä tietty taloudellinen toiminta edistää merkittävästi yhtä ympäristötavoitetta eikä aiheuta merkittävää  haittaa muille ympäristötavoitteille.

       

      Taksonomiakelpoiset toiminnot

      Taksonomialainsäädännön soveltamisen piirissä olevia toimintoja kutsutaan taksonomiakelpoisiksi toiminnoiksi. Taksonomiakelpoiset toiminnot on määritelty EU komission antamissa tarkentavissa säädöksissä:

      • Ilmastotavoitteita koskevat säädökset määrittelevät mm. valmistukseen, energiaan, ympäristön puhtaanapitoon, infraan, talonrakentamiseen ja tulvasuojeluun liittyviä toimintoja taksonomian piiriin kuuluviksi.
      • Ympäristötavoitteita koskeva säädös määrittelee taksonomiakelpoisiksi muutamia uusia rakentamiseen liittyviä toimintoja, kuten purkuhankkeet, pilaantuneiden alueiden kunnostus ja luonnon ennallistaminen.
      • Kiinteistö- ja rakennusalaa koskevia taksonomiakelpoisia toimintoja (pdf)

      Taksonomiaraportoinnin laajenemisaikataulu

      Rahoitusalan toimijat ja pörssiin listatut suuret yritykset ovat raportoineet toimintojensa taksonomian mukaisuudesta ilmastotavoitteiden ­ osalta jo vuodesta 2023 alkaen. Tulevina vuosina taksonomiaa koskevan EU-lainsäädännön soveltamisala laajenee myös muihin suuriin yrityksiin ja listattuihin pk-yrityksiin. Raportointivelvollisuuden piirissä olevat kiinteistö – ja rakennusalan yritykset raportoivat vuodesta 2025 alkaen taksonomiasta osana kestävyysraporttia, joka puolestaan on osa yritysten toimintakertomusta ja tilinpäätöstä.

      Kuinka laajasti taksonomiaraportointi koskee kiinteistö- ja rakennusalaa?

      Alla oleva kuvaaja havainnollistaa taksonomiaraportoinnin piirissä olevien kiinteistö- ja rakennusalan yritysten määrän kasvua vuodesta 2025 alkaen.

    • Lisätietoa EU-taksonomiasta

       

      Taksonomiaan liittyvä keskeinen lainsäädäntö

      • EU-taksonomia eli rahoituksen kestävyysluokittelu: ajantasainen lainsäädäntö>>
        • Taksonomia-asetus (EU) 2020/852
        • Ilmastovaikutuksia koskeva delegoitu asetus (EU) 2021/2139
          • Delegoitua asetusta koskevat muutokset (EU) 2023/2485
      • Ympäristövaikutuksia koskeva delegoitu asetus (EU) 2023/2486
      • Tietojen sisältöä ja esitystapaa koskeva delegoitu asetus (EU) 2021/2178
      • Kirjanpitolaki (1336/1997), joka toimeenpanee kestävyysraportointidirektiivin (EU) 2033/2464

      Taksonomian soveltamista koskevia oppaita ja työkaluja

      Muita linkkejä

      • Tiekartta EU-taksonomian jalkauttamiseksi rakennusalalle. RATEKO 02/2025. Tulossa pian!

Kriteerit-työkalu

Työkalun sisältö on päivitetty ja vastaa 31.12.2024 tilannetta.

Kriteerit-työkaluun on koottu rakentamista ja rakennettua ympäristöä koskevien teknisten arviointikriteerien soveltamisehdotuksia. Soveltamisehdotusten rinnalla työkalussa on esitetty delegoidun säädöksen kriteerikohtaiset tekstit. Työkalun tiedot vastaavat sisällön laadintahetkellä vallitsevaa tilannetta, ja sisältöä voidaan muokata ilman ennakkoilmoitusta. Rakennusteollisuuden koulutuskeskus RATEKO ja muut kehitystyössä mukana olleet tahot eivät ole vastuussa EU-taksonomian soveltamisohjeiden käytöstä.

EU-lainsäädännön sitova tulkinta kuuluu yksinomaan Euroopan unionin tuomioistuimen toimivaltaan ja EU-taksonomiaa koskevien tietojen oikeellisuus kannattaa tarkistaa EU:n verkkosivuilta. Euroopan komissio on antanut taksonomialainsäädäntöä koskevia täsmennyksiä, joista voi  hakea tietoa esimerkiksi Q/A-työkalulla.

Hankkeen tiedot

EU-taksonomian soveltamista on kehitetty osana Taksonomian jalkautus rakennusalalle ja kansallinen nettipohjainen tietovaranto-hanketta. Lisätietoa hankkeesta https://rateko.fi/hankkeet/taksonomian-jalkauttaminen-ja-kansallinen-tietovaranto/