Kosteuden mittaaja laadun varmistajana

RATEKO on järjestänyt rakenteiden kosteuden mittaajan sertifikaattiin valmistavaa koulutusta vuodesta 2002 lähtien. Koulutuksen on suorittanut noin 1240 opiskelijaa, ja seuraava ryhmä on jo 63. opiskeluryhmä. Vuosien varrella kosteudenhallinnan ohjeistukset ovat tarkentuneet, osaaminen on lisääntynyt ja mittauslaitteiden tarkkuus ja laatu parantunut. Kosteudenhallintaan kiinnitetään nykyisin myös aiempaa enemmän huomiota.  

Katariina Laine on kouluttanut rakenteiden kosteuden mittaajia viitisen vuotta.

”Ennen koulutusryhmät täyttyivät vahinkotarkastajista, mutta nykyään mukana on enemmän kuntotutkijoita ja korjaussuunnittelijoita. Kosteusmittaukset ovat olennainen osa –sisäilma- ja kosteusteknisiä kuntotutkimuksia.”  

Rakenteiden kosteuden mittaaja -koulutus antaa osaamista ensisijaisesti työmaan laadunvarmistusmittauksiin ja kosteudenhallintaan. ”Kun hallitsee laadunvarmistusmittaukset, aukeaa monta eri polkua. Valvoja osaa kiinnittää huomion oikeisiin asioihin työmaalla ja kosteudenhallintakoordinaattori puolestaan ymmärtää laajasti mitä, mistä ja miksi mitataan. Korjaussuunnittelija osaa määrittää laadunvarmistuksen tarpeen suunnitelmiin.  Eikä pidä unohtaa, että rakennuslaboratoriossakin tarvitaan kosteusosaamista”. Laine summaa koulutuksen sisällön antaman tiedon hyödynnettävyyttä erilaisissa työtehtävissä. 

Katariina Laine on itsekin suorittanut rakenteiden kosteuden mittaajan koulutuksen. ”Käytän työssäni viikoittain koulutuksessa saamaani kirjallisuuspakettia. Se on erinomainen ja sisältää paljon sellaista tietoa, mitä muusta alan kirjallisuudesta ei löydy.”  

Rakenteiden kosteuden mittaajan koulutus sisältää viisi lähipäivää, tentin ja näyttötyön. ”Tentti mittaa hyvin osaamista ja tentissä kysyttävät asiat on osattava omassa työssä. Tenttiin kannattaakin valmistautua huolella”, Laine vinkkaa. 

Seuraava rakenteiden kosteuden mittaajan koulutus alkaa 16.9. Koulutus pidetään webinaarina. Lisätiedot https://ratekofi.wpenginepowered.com/koulutus/kosteuden-mittaaja/ 

Vinkit kosteusmittauksen tilaajalle 

  1. Edellytä sertifiointikoulutusta mittaajalta 
  2. Teetä riittävä määrä mittauksia (useampi mittauspiste kerrosta ja eri rakennetyyppiä kohden) 
  3. Muista, rakenteet eivät kuivu mittaamisella. Kiinnitä huomiota hyviin kuivumisolosuhteisiin! 

Vinkit antoi Katariina Laine, tiimipäällikkö, Vahanen Rakennusfysiikka Oy