Opas rakentamista koskevien kiertotalouden DNSH-kriteerien soveltamiseksi
Opas ja koulutusta
- Opas rakentamista koskevien kiertotalouden DNSH-kriteerien soveltamiseksi (pdf)
- Katso myös: Maksuton koulutus – Korjausrakentaminen ja kiertotalous työmaalla >>
Kiertotalouden DNSH-kriteerit
Rakentaminen voi olla EU-taksonomian mukaista vain, jos se ei aiheuta merkittävää haittaa kiertotaloudelle. Tavoite toteutuu silloin, kun taksonomiasäädösten kiertotaloutta koskevat DNSH-kriteerit täyttyvät.
Talonrakentamista ja vähähiilistä liikennettä palvelevaa infrarakentamista koskevat DNSH-kriteerit ovat jätteen synnyn rajoittamisen ja jätteen materiaalina hyödyntämisen osalta samanlaiset. Uudisrakennusten rakentamisessa ja rakennusten korjaamisessa on lisäksi noudatettava rakennusten kiertoa tukevia suunnittelu- ja toteutusratkaisuja.
Miksi kiertotalouden DNSH-kriteerien noudattaminen on tärkeää?
- DNSH-kriteereihin sisältyvät jätteen synnyn rajoittaminen, jätteen materiaalina hyödyntäminen ja rakennusten kiertoa tukevat suunnittelu- ja toteutusratkaisut ovat sellaisenaan tärkeitä tavoitteita. Niiden kautta pyritään vähentämään jätemääriä, kasvihuonekaasupäästöjä ja luonnonvarojen ylikulutusta.
- DNSH-kriteerien noudattamisen kautta voidaan osoittaa, että rakentamisesta ei aiheudu merkittävää haittaa kiertotaloudelle. Tämä on yksi edellytys sille, että rakentaminen voidaan luokitella ympäristön kannalta kestäväksi eli taksonomian mukaiseksi, mikä voi olla esimerkiksi edullisemman rahoituksen ehtona.
- DNSH-kriteerien noudattamista tarkastellaan hankekohtaisesti. Kaikkien rakennushankkeeseen osallistuvien toiminta vaikuttaa siihen, voivatko tilaaja ja pääurakoitsija raportoida hankkeen taksonomian mukaiseksi.
- DNSH-kriteerien noudattaminen voi jatkossa olla myös pk-yritysten osalta edellytyksenä sille, että pääsee mukaan merkittäviin hankkeisiin.
Kiertotalous osana EU-taksonomiaa
Kiertotalous on yksi EU-taksonomian kuudesta ympäristötavoitteesta. Taloudellinen toiminta, kuten rakentaminen, voidaan luokitella EU-taksonomian mukaiseksi eli ympäristön kannalta kestäväksi, jos toiminta edistää merkittävästi vähintään yhtä taksonomian ympäristötavoitetta eikä aiheuta merkittävää haittaa (DNSH) muille ympäristötavoitteille. Lisäksi toiminnan on täytettävä taksonomiakriteerit ja myös sosiaalisten vähimmäissuojatoimien on toteuduttava.
Oppaan toteutus
Opas tukee rakentamista koskevien kiertotalouden DNSH-kriteerien soveltamista. Se on laadittu yhteistyössä rakennusalalla toimivien yritysten kanssa.
Oppaan lähtökohtana ovat olleet RATEKOn avoimissa tilaisuuksissa 2023-24 käydyt DNSH-kriteerejä koskeneet keskustelut. Syksyn 2024 kuluessa soveltamisnäkemyksiä on tarkennettu kolmen pienimuotoisen työpajan ja lausuntokierroksen kautta. Työpajojen fasilitoinnista ja oppaan kirjoittamisesta on vastannut Kierivä Oy.
Hankkeen tiedot
Opas on tuotettu osana hanketta Taksonomian jalkautus rakennusalalle ja kansallinen nettipohjainen tietovaranto. Lisätietoa hankkeesta https://rateko.fi/hankkeet/taksonomian-jalkauttaminen-ja-kansallinen-tietovaranto/