Ohje rakentamista koskevien kiertotalouden DNSH-kriteerien soveltamiseksi
Ohje rakentamista koskevien kiertotalouden DNSH-kriteerien soveltamiseksi on ollut lausuntokierroksella syksyllä 2024. Kiitos lausunnonantajille! Loppuvuodesta 2024 ohje työstetään valmiiksi ja julkaistaan tällä sivulla. Ohjeen tavoitteena on linjata, kuinka rakentamista koskevia kiertotalouden DNSH-kriteerejä sovelletaan Suomessa.
Kiertotalouden DNSH-kriteerit
Rakentaminen voi olla EU-taksonomian mukaista vain, jos se ei aiheuta merkittävää haittaa kiertotaloudelle. Kiertotaloutta koskevien DNSH-kriteerien on toteuduttava. DNSH-kriteerit ovat osa yleiseurooppalaista taksonomialainsäädäntöä ja ne on julkaistu Euroopan komission antamissa delegoiduissa asetuksissa.
Talonrakentamista ja vähähiilistä liikennettä palvelevaa infrarakentamista koskevat DNSH-kriteerit ovat jätteen synnyn rajoittamisen ja jätteen materiaalina hyödyntämisen osalta samat:
1. Materiaalina hyödyntäminen
”Vähintään 70 prosenttia (painossa mitattuna) rakennustyömaalla tuotetusta vaarattomasta rakennus- ja purkujätteestä (lukuun ottamatta päätöksellä 2000/532/EY vahvistetun Euroopan jäteluettelon luokassa 17 05 04 tarkoitettua luonnosta peräisin olevaa ainetta) valmistellaan uudelleenkäyttöön, kierrätykseen ja muuhun materiaalin talteenottoon, mukaan lukien maantäyttötoimet, joissa käytetään jätettä korvaamaan muita materiaaleja, jätehierarkian ja EU:n rakennus- ja purkujätteen käsittely- ja kierrätysmallin (a) mukaisesti.”
2. Jätteen synnyn rajoittaminen
”Toimijat rajoittavat jätteen syntyä rakennus- ja purkuprosessien aikana EU:n rakennus- ja purkujätteen käsittely- ja kierrätysmallia noudattaen ja ottaen huomioon parhaat käytettävissä olevat tekniikat ja käyttäen valikoivaa purkua, mikä mahdollistaa vaarallisten aineiden poistamisen ja turvallisen käsittelyn sekä helpottaa uudelleenkäyttöä ja laadukasta kierrätystä poistamalla materiaaleja valikoivasti hyödyntämällä käytössä olevia rakennus- ja purkujätteen lajittelujärjestelmiä.”
Uudisrakennusten rakentamisessa ja rakennusten korjaamisessa on noudatettava (edellä mainittujen kriteerien lisäksi) rakennusten kiertoa tukevia suunnittelu- ja toteutusratkaisuja koskevia DNSH-kriteerejä:
3. Rakennusten kiertoa tukevat suunnittelu- ja toteutusratkaisut
”Rakennusten rakennesuunnittelu ja rakennustekniikat tukevat kiertoa ja rakennusten osalta on osoitettava erityisesti, miten ne on suunniteltu resurssitehokkaammiksi, mukautumiskelpoisiksi, joustaviksi ja purettaviksi uudelleenkäytön ja kierrätyksen mahdollistamiseksi ISO-standardin 20887 (b) tai muiden rakennusten purkamista tai muuntamista koskevien standardien mukaisesti.”
(a) EU:n rakennus- ja purkujätteen kierrätysmalli. https://ec.europa.eu/growth/content/eu-construction-and-demolition-waste-protocol-0_en.
(b) ISO 20887:2020, Sustainability in buildings and civil engineering works — Design for disassembly and adaptability — Principles, requirements and guidance. https://www.iso.org/standard/69370.html.
(https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32021R2139)
Miksi kiertotalouden DNSH-kriteerien noudattaminen on tärkeää?
- DNSH-kriteereihin sisältyvät jätteen synnyn rajoittaminen, jätteen materiaalina hyödyntäminen ja rakennusten kiertoa tukevat suunnittelu- ja toteutusratkaisut ovat sellaisenaan tärkeitä tavoitteita. Niiden kautta pyritään vähentämään jätemääriä, kasvihuonekaasupäästöjä ja luonnonvarojen ylikulutusta.
- DNSH-kriteerien noudattamisen kautta voidaan osoittaa, että rakentamisesta ei aiheudu merkittävää haittaa kiertotaloudelle. Tämä on yksi edellytys sille, että rakentaminen voidaan luokitella ympäristön kannalta kestäväksi eli taksonomian mukaiseksi, mikä voi olla esimerkiksi edullisemman rahoituksen ehtona.
- DNSH-kriteerien noudattamista tarkastellaan hankekohtaisesti. Kaikkien rakennushankkeeseen osallistuvien toiminta vaikuttaa siihen, voivatko tilaaja ja pääurakoitsija raportoida hankkeen taksonomian mukaiseksi.
- DNSH-kriteerien noudattaminen voi jatkossa olla myös pk-yritysten osalta edellytyksenä sille, että pääsee mukaan merkittäviin hankkeisiin.
Kiertotalous ja EU-taksonomia
Kiertotalous on yksi EU-taksonomian kuudesta ympäristötavoitteesta. Taloudellinen toiminta, kuten rakentaminen, voidaan luokitella EU-taksonomian mukaiseksi eli ympäristön kannalta kestäväksi, jos toiminta edistää merkittävästi vähintään yhtä taksonomian ympäristötavoitetta eikä aiheuta merkittävää haittaa muille ympäristötavoitteille. Lisäksi toiminnan on täytettävä taksonomiakriteerit ja myös sosiaalisten vähimmäissuojatoimien on toteuduttava.
Lisätietoa DNSH-kriteerien soveltamisohjeen toteutuksesta
Kiertotalouden DNSH-kriteerien soveltamislinjauksia on käsitelty keväällä 2024 järjestetyissä RATEKOn avoimissa tilaisuuksissa. Syksyn 2024 kuluessa linjauksia on tarkennettu muun muassa kahdessa pienimuotoisessa työpajassa. Työpajojen fasilitoinnista ja niiden pohjalta valmistellun ohjeluonnoksen kirjoittamisesta on vastannut Kierivä Oy. Loka-marraskuussa 2024 järjestettävän lausuntokierroksen jälkeen ohje viimeistellään ja julkaistaan RATEKOn nettisivuilla.
Rakennusteollisuuden Koulutuskeskus RATEKO tuottaa ohjeen osana Taksonomian jalkautushanketta. Hanke on saanut rahoitusta ympäristöministeriön Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelmasta, jonka rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Recovery and Resiliense Facility, RRF). Hankkeen omarahoitusosuudesta ovat vastanneet Rakennusteollisuuden Koulutuskeskus RATEKO ja Talonrakennusteollisuus TRT ry.
Hankkeen tiedot
Lisätietoa ohjeen taustalla olevasta hankkeesta https://rateko.fi/hankkeet/taksonomian-jalkauttaminen-ja-kansallinen-tietovaranto/