Mistä tunnistaa oikean osaajan korjaushankkeeseen? Nämä asiat pitää vähintään huomioida korjauksia taloon suunniteltaessa

Oman asunnon tai taloyhtiön korjaushankkeen asiantuntijaksi kannattaa valita ammattilainen.

Suomalaisissa taloyhtiöissä on runsaasti tarvetta energiaremonteille ja peruskorjauksille. Korjauksien lykkääminen voi tulla kalliiksi ja vaikeuttaa myös rahoituksen saamista.

Rakennusten energiaremontit ovat tehokkain tapa vähentää rakennetun ympäristön päästöjä. Rakennusten päästöistä jopa 76 prosenttia syntyy niiden käytön aikaisesta energiankulutuksesta. Tulevina vuosina kiristyvät energiatehokkuuden vaatimukset tulevat luomaan painetta myös taloyhtiöiden korjausrakentamiselle, mihin kannattaa varautua ajoissa.

Korjauspäätösten tekemistä saatetaan lykätä liian pitkään. Taloyhtiöiden hallituksissa toimiville yksityishenkilöille rakennusala, sen termit ja tehtävät on usein vaikeasti hallittava kokonaisuus, ja osaavia ammattilaisia voi olla vaikea tunnistaa laajasta tekijöiden joukosta.

Laura Kokko ja Katariina Heikkinen

RATEKON koulutusasiantuntija Laura Kokko (vas.) ja projektipäällikkö Katariina Heikkinen suosittelevat RATEKON maksuttomia koulutuksia alan parissa työskenteleville ja aiheesta kiinnostuneille.

Korjausrakentaminen ja kiertotalous työmaalla -koulutushankkeen projektipäällikkö Katariina Heikkinen Rakennusteollisuuden Koulutuskeskus RATEKOsta puhuu mielellään tilaajataidoista ja siitä, mitä taloyhtiössä on vähintäänkin tärkeä ymmärtää korjausremonttia suunniteltaessa. Valintakriteerinä rakennusalan osaajaa valittaessa kannattaa olla muukin kuin pelkkä hinta.

Jo tarjouspyyntöä laadittaessa on osattava ottaa huomioon useita asioita, kuten laatuvaatimukset, aikataulu ja projektin laajuus, jotta saatujen tarjousten vertailu ja päätöksenteko olisi helpompaa.

”RATEKO tarjoaa maksutonta koulutusta, joka liittyy korjausrakentamiseen ja kiertotalouteen sekä pientalojen kestäviin energiaratkaisuihin. Järjestämme runsaasti erilaisia koulutuksia, jotka soveltuvat rakennus- ja kiinteistöalan ammattilaisille, kuten isännöitsijöille, mutta myös kaikille aiheesta kiinnostuneille”, Heikkinen sanoo.

Heikkinen suositteleekin koulutuksia taloyhtiöiden hallituksissa istuville työn tilaamisen näkökulmasta. Maksuttomat koulutukset ovat Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittamia. Ensi vuonna on tulossa jälleen useita koulutuksia.

Kouluttajina korjausrakentamisen ja kiertotalouden koulutuksissa, kuten muissakin RATEKOn koulutuksissa, ovat rakennusalan asiantuntijat, joilla on alan uusin tietämys. RATEKO järjestää alan ammattilaisille myös paljon erilaisia maksullisia lisä- ja täydennyskoulutuksia, joita voi suorittaa työn ohessa. Tarjolla on lisäksi useita itsenäisesti suoritettavia verkkokoulutuksia ajankohtaisista aiheista.

Asbesti ja haitta-aineet sekä puutteelliset kosteuseristykset ovat potentiaalisia riskejä, jotka saavat taloyhtiöiden hallituksissa maallikotkin hereille. Korjaushankkeissa näitä ei kuitenkaan tarvitse pelätä, mikäli tekijöinä ovat ammattilaiset.

”Asbestin käyttö kiellettiin kokonaan vuonna 1994. Vuonna 2016 voimaan astuneen asbestilain myötä kaikissa ennen vuotta 1994 valmistuneissa rakennuksissa tulee tehdä ammattilaisen toteuttama asbesti-kartoitus ennen purkutöiden aloittamista”, kertoo koulutusasiantuntija Laura Kokko.

Altistumisia vaarallisille aineille voi tapahtua esimerkiksi puutteellisten suojausten vuoksi, jos osaamisessa on puutteita. RATEKOlla on asbesti- ja haitta-aineasiantuntijan sertifikaattiin valmentavaa koulutusta. Sertifioidulla ammattilaisella on lisäksi velvollisuus osallistua säännöllisesti tietojensa päivittämiseen pätevyytensä ja ammattitaitonsa ylläpitämiseksi.

Sertifikaatti on työn tilaajalle keino varmistua tekijän ammattitaidosta ja siitä, että tämä toimii hyvän rakennustavan mukaisesti.

 

Rakentamisen henkilösertifikaatti tai pätevyys on työn tilaajalle yksi keino varmistua tekijän ammattitaidosta. Sertifikaatin tai pätevyyden saaminen vaatii vahvaa näyttöä osaamisesta: hyväksytysti suoritettua osaamisen näyttöä, laajaa työkokemusta ja koulutusvaatimuksia.

RATEKO tarjoaa sertifikaatteihin valmentavaa koulutusta esimerkiksi rakenteiden kosteuden mittaajille, asbesti- ja haitta-aineasiantuntijoille, puhalluseristeiden asentajille, rakennusten tiiviyden mittaajille, rakennusten lämpökuvaajille ja märkätilatöiden valvojille. Koulutuksen suorittaminen ei suoraan anna sertifikaattia vaan se on erikseen haettava. Sertifikaatin myöntämiseen vaikuttavat valmistavan koulutuksen lisäksi pohjakoulutus ja työkokemus.

”Esimerkiksi rakenteiden kosteuden mittaamiseen tarkoitettuja mittalaitteita voi kuka tahansa hankkia itselleen. Oikean mittalaitteen valinta, oikea mittaustapa ja mittaustulosten tulkinta kannattaa kuitenkin jättää sertifioidun ammattilaisen tehtäväksi”, Katariina Heikkinen sanoo.

Rakentamisen sertifioidut ammattilaiset ja asiantuntijoiden pätevyydet voi tarkistaa julkisista hakukoneista.

”Korjaushanketta suunnittelevan kannattaa tarkistaa tekijöiden asiantuntijuus jo ennen tarjouspyyntöjen lähettämistä”, Heikkinen toteaa.