Ilmastoriskien hallinta rakentamisessa
Ilmastoriskit ovat yhä kriittisempi osa rakentamisen ja kiinteistöjen hallinnan arkea, ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia on osattava ennakoida. Riskien arviointi ja hallinta on tärkeää paitsi pitkän aikavälin kestävyyden turvaamiseksi myös ympäristöluokitusten täyttämiseksi rakennushankkeissa. Ennakointi, arviointi ja hallinta tukevat kestävää rakentamista ja niiden avulla varmistetaan, että rakennukset selviävät tulevaisuuden ilmasto-olosuhteissa.
Vaatimukset rakenteille ja energiankäytölle muuttuvat
Ilmastonmuutos tuo mukanaan äärimmäisiä sääilmiötä, kuten lämpötilojen nousun, hellejaksojen lisääntymisen ja sademäärien kasvun.
Suomen lämpötilat nousevat vuosisadan puoliväliin mennessä noin puoli astetta per vuosikymmen. Hellekausien piteneminen ja sademäärien kasvu, erityisesti talvella, edellyttävät sopeutumistoimia rakennetussa ympäristössä, kuten jäähdytyksen parantamista ja sadevesien hallinnan tehostamista.
Sade tulee talvella yhä useammin vetenä ja rankkasateiden odotetaan lisääntyvän. Kun rakenteiden kosteusrasitus kasvaa, niin tehokkaasta vedenpoistosta ja rakennusten viistosateelta suojaamisesta tulee keskeisiä toimenpiteitä.
Tulvariski tulee huomioida maankäytössä
Ilmastonmuutos voi lisätä tulvariskejä. Suomen ympäristökeskuksen kehittämät meritulvaskenaariot ja -kartat auttavat arvioimaan riskejä tulevaisuuden päästöskenaarioiden perusteella. Kartat kattavat eri tulvatoistuvuuksia ja tietyin välein esiintyviä tulvia, mikä antaa suuntaviivoja rakentamisen vähimmäiskorkeuksille.
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset antavat vähimmäiskorkeussuosituksia, joiden avulla tulvariskit voidaan ottaa huomioon maankäytön suunnittelussa.
Rahoitus tukee ilmastoystävällistä rakentamista
EU:n taksonomia-asetus edellyttää, että myös rakentamisessa sijoituskohteiden ilmastoriskit arvioidaan perusteellisesti. Tilaajan, eli sijoittajan tai kiinteistön omistajan, vastuulla on tunnistaa riskit ja hallita niitä tehokkaasti. Kattavan ilmastoriskianalyysin avulla sijoittajat voivat tunnistaa ja hallita riskejä, mikä lisää sijoitusten kestävyyttä pitkällä aikavälillä.
Taksonomiamukainen sijoittaminen edellyttää jatkuvaa ilmastoriskien arviointia ja sopeutumisstrategioiden kehittämistä, mikä voi vahvistaa kiinteistörahastojen kestävyyttä muuttuvissa ilmasto-olosuhteissa.
Oppaasta ohjeita sopeutustoimien suunnitteluun
Ilmastoriskien arviointiopas tarjoaa käytännön ohjeita sopeutumistoimien suunnitteluun. Opas on suunnattu erityisesti asiantuntijoille, jotka tekevät riskiarviointeja ja joilla on vahva ammattiosaaminen omasta toimintakentästä. Oppaasta hyötyvät myös tilaajat, joiden tulee toimittaa riittävät lähtötiedot riskitarkastelua varten.
Ilmastoriskien arviointiin tarvitaan monialaista asiantuntemusta, kuten rakennusfysiikan, elinkaarisuunnittelun ja geotekniikan tuntemusta, jotta rakenteet voidaan suunnitella ja toteuttaa ilmastoa kestäviksi. Myös eri tahojen kokoama ohjeistus, yhteistyö sekä erityisesti koulutus antavat rakennus- ja kiinteistöalan ammattilaisille tarvittavat työkalut riskien hallintaan ja toimintojen jatkuvaan kehittämiseen.
Koulutusta ilmastoriskien arviointiin
RATEKO järjestää tammikuussa 2025 uuden koulutuksen ilmastoriskeihin sopeutumisesta. Koulutuksessa käsitellään konkreettisia muutoksia, joita ilmastonmuutos aiheuttaa eri ympäristöissä, sekä menetelmiä ilmastoriskien arviointiin ja niihin varautumiseen. Koulutus yhdistää uusimpiin ilmastoskenaarioihin perustuvan tieteellisen tiedon käytännönläheiseen rakennuskohtaiseen tarkasteluun.
Koulutuksen ilmoittautuminen ja lisätiedot
Oppaan julkaisuwebinaari 29.10.2024 Tallenne | Luentomateriaalit
Opas rakennuksia koskevien ilmastoriskien ja sopeutumisratkaisujen arvioimiseksi